24 NOVEMBER: STRAATPRAAT ROTTERDAM: WAT DENKT DE GEWONE MAN ER VAN? - Emancipator
58619
single,single-post,postid-58619,single-format-standard,qode-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,pitch-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
straatpraat-rotterdam-def

24 NOVEMBER: STRAATPRAAT ROTTERDAM: WAT DENKT DE GEWONE MAN ER VAN?

Wat denkt de gewone man ervan? Op 24 november gingen Open Rotterdam, Donna Daria, vereniging DB Rotterdam en Hogeschool Rotterdam de straat op om met mannen te praten over geweld tegen vrouwen.

“Binnen een relatie heeft een man gewoon recht op seks”. Ben je lekker aan het winkelen in de Rotterdamse Koopgoot, krijg je opeens een microfoon onder je neus geduwd en wordt van je verwacht dat je een antwoord geeft op deze stelling. Gelukkig konden de Rotterdammers er wel wat mee, zoals te zien was op de lokale televisiezender Open Rotterdam.

 

Kijk hier voor het filmpje!

 

Deze vraag werd natuurlijk niet zomaar aan nietsvermoedende dagjesmensen gesteld. 25 november is namelijk de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en tevens de start van de week zonder geweld in Nederlands. Daarom ging Emancipator samen met de Rotterdamse organisaties The Hang Out 010, Dona Daria, MeSam en vereniging DSB de straat op om met omstanders in dialoog te gaan over geweld tegen vrouwen.

 

Al genoeg aandacht?

 

Over één ding waren de Rotterdammers het in ieder geval eens: mannen hebben geen recht hebben op seks als de vrouw dat niet wil. Vervolgens werd de vraag voorgelegd of geweld tegen vrouwen genoeg aandacht krijgt. Hier was minder consensus. Waar sommigen opmerkten dat het een probleem is maar dat er te weinig publieke aandacht voor is, vonden anderen dat geweld tegen vrouwen voornamelijk buiten Nederland ‘in andere culturen’ een belangrijk probleem is.

 

Mannen en huiselijk geweld

 

‘Er zijn ook heel veel mannen die te maken hebben met huiselijk geweld.’, merkte Carola Dogan van … op. ‘Daarop heerst nog steeds een groter taboe dan voor vrouwen’. Ook werd er aandacht besteed aan geweld tegen transgendervrouwen. Een onderbelicht probleem, vindt the Hang Out 010– oprichter Gert-Jan Verboom. En dat terwijl deze groep mensen veel te maken krijgt met zowel fysiek, verbaal als seksueel geweld: “Ik krijg steeds vaker meldingen binnen van transgender vrouwen die bij ons in the Hang Out komen dat ze de laatste tijd vaker nageroepen en aangevallen worden dan voorheen”.

 

Wegwezen!

 

“Een vrouw moet snel mogelijk moet maken dat ze wegkomt van haar misbruikende partner”, dat werd geantwoord op de vraag wat er gedaan kan worden tegen geweld tegen vrouwen. Flink wat verantwoordelijkheid voor vrouwen dus, maar wat is bijdrage die mannen hieraan kunnen leveren? Op straat hadden de Rotterdammers niet meteen een antwoord paraat. Maar gelukkig hebben ambassadeurs zoals Typhoon (link) en Meester Bart (link) zich hierover wel uitgesproken in de White Ribbon Campaign.