Informatie - Emancipator
58716
page,page-id-58716,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,qode-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,pitch-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
slogan-groot

“GEWELD TEGEN VROUWEN IS GEEN VER-VAN-JE-BED-SHOW”

De vrouwonvriendelijke uitspraken van Donald Trump en de Oud en Nieuw-incidenten in Keulen hebben, hoe gek het ook klinkt, ook iets positiefs veroorzaakt. Er is een debat ontstaan waarin geweld tegen vrouwen aan de kaak wordt gesteld. Dat is hoog tijd! Helaas is de redenering vaak hetzelfde: ‘die gekke Trump’ of ‘die achterlijke asielzoekers’ moeten normaal doen. Je zou haast de indruk krijgen dat geweld tegen vrouwen bij ons in Nederland niet voorkomt…

De harde realiteit is dat geweld tegen vrouwen geen ver-van-je-bed-show is. Het komt veel voor in Nederland, in alle klassen en standen. Van dit geweld wordt vaak weggekeken of er wordt gedaan alsof het er niet toe doet. Denk maar aan de bangalijst van Vindicat of het smakeloze artikel van Esquire waar verkrachting als iets onschuldigs wordt neergezet. Ook het nummer Blurred Lines, zal nog in je geheugen gegrift staan, vanwege het lekkere deuntje maar vast ook vanwege de smakeloze tekst…

whiteribbon-kaart-mensen-3508x2480-rgb

CIJFERS

Veel mannen weten niet hoe wijdverspreid geweld tegen vrouwen in Nederland is, of willen het niet geloven. Dit moet veranderen. De cijfers zijn namelijk schrijnend. Geweld tegen vrouwen en meisjes is een gigantisch maatschappelijk probleem in Nederland. Het komt overal voor – vrijwel zeker ook in jouw omgeving. Vaak gaat het niet om een incidentele klap, maar om herhaald, ernstig en opzettelijk geweld. Deze abstracte getallen gaan over echte vrouwen. Vrouwen die dit niet mee zouden hoeven maken. De slachtoffers kom je dagelijks tegen: in de supermarkt, op kantoor of zittend naast je, thuis op de bank.

BRONNEN

In lijn met het FRA-onderzoek verstaan we onder fysiek geweld: slaan, duwen, een voorwerp naar iemand gooien, aan haren trekken, slaan met een vuist of een hard voorwerp, schoppen, in brand steken, proberen te doen stikken of wurgen, steken met een scherp voorwerp of wapen, schieten met een vuurwapen, iemands hoofd tegen iets aan slaan.
Onder seksueel geweld wordt verstaan: verkrachting, poging tot verkrachting, dwingen tot deelname aan seksuele handelingen en seksuele activiteiten onder bedreiging afdwingen.

De hier gepresenteerde cijfers zijn afkomstig uit onderstaande bronnen:
European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) (2014). Violence against women: an EU-wide survey. Luxemburg: publications Office of the European Union.
Renée Römkens, Tim de Jong en Hanna Harthoorn (2014). Geweld tegen vrouwen. Europese onderzoeksgegevens in de Nederlandse context. Amsterdam: Atria.

Tips

Ook al komt geweld tegen vrouwen nog zo veel voor: het valt wel degelijk terug te dringen. Het belangrijkste is natuurlijk: gebruik geen geweld tegen vrouwen. Maar wat valt er nog meer te doen? De tien onderstaande tips helpen je verder!

 

  1. Doe kennis op: neem de tijd om te leren over geweld tegen vrouwen. Wanneer je over verschillende vormen van geweldtegen vrouwen leert, zul je het eerder herkennen wanneer het voorkomt in je omgeving. Leer welke hulpmiddelen er in jouw gemeente of wijk zijn voor slachtoffers van geweld.

 

  1. Benoem het geweld: het is wat het is. Wees niet bang om geweld te benoemen.

 

  1. Zorg dat je er bent voor je vrienden: heb aandacht voor de relaties van mensen om je heen. Laat ze weten dat je er voor ze bent als dat nodig is.

 

  1. Kijk naar jezelf: durf te kijken naar je eigen gedrag, houding en vooroordelen over geweld tegen vrouwen.

 

  1. Leer kinderen dat geweld onacceptabel is: leer kinderen vanaf een jonge leeftijd hoe ze problemen kunnen oplossen en woede kunnen uiten zonder geweld. Leer hen dat geweld in iedere relatie onacceptabel is.

 

  1. Geef het goede voorbeeld: laat anderen zien hoe je in zowel woord als daad vrouwen met rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en respect kunt behandelen.

 

  1. Geef het slachtoffer niet de schuld: vrouwen zijn niet verantwoordelijk voor het geweld dat tegen hen gepleegd wordt. Keur dit soort redeneringen dan ook af.

 

  1. Praat geweld niet goed: vaak wordt geweld besproken alsof het (soms) nodig is, alsof het niet belangrijk is, of niet bestaand. Zulke uitlatingen versterken het acceptatieniveau van geweld tegen vrouwen. Laat je dan ook niet zo uit.

 

  1. Word actief: word actief voor een organisatie die zich inzet tegen geweld tegen vrouwen.

 

  1. Kijk niet weg: vaak is het makkelijker om weg te kijken wanneer je geweld signaleert of wanneer je signaleert dat het plaats vindt. Daarmee zorg je ervoor dat geweld kan blijven voortduren. Kom dus in actie. Jij kunt helpen om geweld tegen vrouwen te stoppen!
Bron

VOORBEELDEN

“GRAB THEM BY THE PUSSY. YOU CAN DO ANYTHING”

TRUMP

“Grab them by the pussy. You can do anything”. In dit filmpje, dat opdook tijdens de Amerikaanse verkiezingsstrijd, vertelt Donald Trump trots hoe hij met vrouwen omgaat: “I don’t even wait. And when you’re a star, they let you do it. You can do anything.” Zelf deed hij het filmpje af als ‘kleedkamerpraat’, maar voor velen bevestigde dit filmpje dat Trump geen respect heeft voor vrouwen. Het filmpje leidde tot heftige reacties bij vrouwen én veel mannen. De Canadese schrijfster Kelly Oxford riep vrouwen op hun ervaringen met aanranding te delen via de hashtag #NOTokay, of in Nederland via #zeghet. Binnen een paar dagen volgden 27 miljoen tweets. Ondanks alle commotie, bleek uiteindelijk dat ook iemand die opschept over zijn kwaliteiten als aanrander president van Amerika kan worden…

“DE 31 VROUWEN DIE JE GEDAAN MOET HEBBEN”

ESQUIRE

In oktober van dit jaar publiceerde het Nederlandse stijlblad Esquire een artikel over ‘de 31 vrouwen die je gedaan moet hebben’. Op nummer 8 in de lijst prijkte de ‘ Dronken Dolly’: “Het lukte niet om haar broek uit te doen. Ze viel halverwege in slaap. De katerlucht zal niet te harden zijn. Maar vanavond telt dat allemaal niet – je bent op een missie.” Het schrijven van een luchtig stukje combineren met het goedpraten van aanranding bleek een mission impossible. Zeker toen Jan Kooijman zich tegen het artikel uitsprak. Kooijman, door Esquire genomineerd in de wedstrijd als ‘meest stijlvolle man van Nederland’, vroeg de lezers om niet op hem te stemmen als dit de manier is waarop Esquire met vrouwen omgaat. Hoofdredacteur Arno Kantelberg bood gauw zijn excuses aan en gaf de journalist ‘een draai om zijn oren’ voor het ‘smakeloze artikel’. Het artikel is inmiddels verwijderd.

esquire-wit
blurred-lines-1
“I HATE THESE BLURRED LINES
I KNOW YOU WANT IT
I KNOW YOU WANT IT
I KNOW YOU WANT IT
BUT YOU’RE A GOOD GIRL”

BLURRED LINES

Er is altijd iemand die het beter weet. Iedereen kent het numer ‘Blurred Lines’ van Robin Thicke in samenwerking met Pharell Williams en T.I., dat in 2013 een grote hit werd. Hierin zingt Robin Thicke dat hij wel weet wat vrouwen willen. Ook als de lijn soms een beetje troebel is. Prima melodietje hoor, dat zeker. Maar waarom toch die tekst? Waarom zinnen gebruiken die maar al te vaak door verkrachters gebruikt worden, als zij hun daden proberen te legitimeren? Het nummer kreeg in Amerika veel kritiek te voortduren vanwege de tekst. In de vele parodie-versies werden de intenties van de artiesten bekritiseerd, ondanks dat ze zelf beweerden dat het niet vrouwonvriendelijk bedoeld was. Hoe dan ook: het nummer bleef onverminderd populair, ook in Nederland.

“TOT SLOT: MOGE DE GORE WIJVEN MET HUN KUT OVER EEN KANON WORDEN GETROKKEN.”

BANGALIJST

Hoe je het went of keert, de schrijvers van ‘De Oprechte Almanak 2016’ kun je geen onoprechtheid verwijten. Zelden is een vrouwonvriendelijke tekst zo expliciet opgeschreven. “Tot slot: moge de gore wijven met hun kut over een kanon worden getrokken.” Toen studenten van de Groningse studentenvereniging Vindicat dit boekje schreven, hadden zij waarschijnlijk niet in de gaten wat voor een rel hier uit voort zou komen. In het boekje worden 22 vrouwelijke studentes voorzien van een rating, alsof ze op een veeveiling staan. Ook de adressen en telefoonnummers van de studenten zijn vermeld. Daarnaast is er een vakje voor aantekeningen en kunnen de studentes afgevinkt worden. Het boekje is door onbekenden op internet gezet en werd door de Groninsge stadsblog Sikkom opgepikt. Het bestuur van de vereniging zei van niks te weten en schorste dertien leden.

berlusconi
nos-ref
“…HONDERDEN VROUWEN BETAST, AANGERAND, MISHANDELD EN VAAK OOK BEROOFD”

KEULEN

Tijdens de nacht van afgelopen Oud en Nieuw werden op het stationsplein in de Duitse stad Keulen honderden vrouwen betast, aangerand, mishandeld en vaak ook beroofd. Op 6 januari had de politie 1.049 aangiftes binnen, waarvan 359 vanwege aanranding. In juli werd bekend gemaakt dat meer dan 2.000 mannen zich aan de misdrijven schuldig zouden hebben gemaakt omdat de daders in groepen opereerden. Er kwam stevige kritiek op de politie omdat zij in een op 1 januari gepubliceerd persbericht geen enkele verwijzing over de voorvallen naar buiten brachten. Ook kwamen veel Duitse media onder vuur te liggen omdat zij pas laat naar buiten brachten wat er in Keulen was gebeurd. De gebeurtenissen in Keulen kregen een centrale rol in het vluchtelingendebat, zowel in Duitsland als Nederland, omdat de meeste daders migranten waren, of daar van af stamden. Vaak werden de voorvallen gebruikt om mannelijke vluchtelingen als ‘wandelende testosteronbommen’ neer te zetten. Daarbij kwam de nadruk op etniciteit te liggen, terwijl gender veel minder aan bod kwam. In Nederland werden er meerdere demonstraties georganiseerd als reactie op de gebeurtenissen. Zo werd er in Amsterdam een demonstratie georganiseerd waarbij tientallen mannen in minirok protesteerden tegen seksueel geweld.